Predložene izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Pored ostalih poreznih propisa čija se izmjena očekuje početkom sljedeće godine, izmjene su predviđene i za Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Obveza fiskalizacije za prateće dokumente

Uvodi se obveza fiskalizacije i za prateće dokumente (ponuda, narudžba, predračuni i sl.) koji sadrže podatke o plaćanju, a izdaju se prije samog računa te koji sadrže natpis „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“. Obveznici fiskalizacije koji odluče ili imaju poslovnu potrebu izdavanja takvih pratećih dokumenata, koji se izdaju kada je sasvim izvjesno da će doći do isporuke proizvoda ili obavljanja usluge, a što uključuje dokument koji se izdaje u vrijeme kada je isporuka proizvoda ili obavljanje usluge već započela, provode postupak fiskalizacije izdavanja računa. To znači da će obveznici fiskalizacije za prateće dokumente morati dostaviti na ovjeru svaki takav dokument putem već uspostavljenog sustava elektroničke razmjene podataka. Ovjera dokumenta znači dodjelu Jedinstvenog identifikatora računa kojeg obveznici fiskalizacije moraju ispisati prilikom ispisa tog dokumenta na samom dokumentu, također uz ispis zaštitnog koda izdavatelja računa. Isto tako se propisuje da je obveznik fiskalizacije dužan omogućiti korištenje programske podrške za elektroničko potpisivanje poruka o pratećem dokumentu te omogućiti vezu za elektroničku razmjenu podataka s Poreznom upravom.

Ta obveza stupila bi na snagu 1. travnja 2020. godine. U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, obveznici će biti dužni i nadopuniti podatke o poslovnim prostorima koji se odnose na oznaku o izdavanju takvih dokumenata. Stavljanjem takve oznake o poslovnom prostoru u sustavu fiskalizacije obveznici će se izjasniti o tome izdaju li prateće dokumente na kojima navode podatke o plaćanju, te će to služiti kao indikator o postojanju obveze fiskalizacije za takve prateće dokumente.

Proširenje sadržaja računa

Dodaje se novi obvezatni sadržaj računa - QR kod, kako bi se olakšala provjera računa. QR kod kao obvezni sadržaj računa mora biti naznačen na računu koji se naplaćuje sredstvom koje se smatra gotovinom. Obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine nisu dužni iskazati QR kod na računu. Ministar financija pravilnikom će propisati načine generiranja QR koda, obvezatne podatke koje sadrži zapis QR koda i  ip zapisa za QR kod.

Navedena obveza stupila bi na snagu 1.siječnja 2021. godine.

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ BESPLATNIH TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a.

Natrag